Поради щодо оцінки абстрактних картин від Art Encyclopedia

 


Абстрактні картини оцінити непросто. Легше, коли вони стосуються знайомої теми, наприклад, кубізму , або коли вони включають впізнавані риси, але суто безпредметне мистецтво - яке використовує лише геометричні символи - має тенденцію бути занадто інтелектуальним для комфортного сприйняття! Тим не менш, багато художників - абстракціоністів зробили величезний внесок у сучасну культуру, і нам потрібно спробувати зрозуміти їх. Тож ось кілька порад:

Абсолютно абстрактний живопис звільняє нас, глядачів, від будь-яких оптичних асоціацій із реальним життям. (Ось чому багато художників працюють в абстрактній ідіомі). Отже, нас нічого не відволікає за межі живопису, і ми можемо зосередитись виключно на живописних аспектах роботи: тобто лінії, формі, кольорі, фактурі, обробці пензлем тощо.

Зокрема, запитайте себе:

1 Як художник ділить полотно? 

2 Як художник спрямовує наше око і де воно затримується? 

3 Як художник використовує колір для створення глибини, привернення уваги чи наділення певних фігур особливим значенням чи сенсом? 

4 Які конкретні форми містить твір і що, на вашу думку, вони означають? 

5 Іноді художники-абстракціоністи дуже економно використовують колір і навмисно створюють мінімалістичний образ. Якщо ви виявите не в змозі сказати багато про такі твори, не хвилюйтеся: з ними у всіх виникають труднощі! Найкраще, що потрібно зробити, це дослідити одну конкретну роботу і з’ясувати, що про неї думає провідний «експерт з мистецтва». Можливо, вам все одно це не сподобається, але принаймні ви будете знати, на що звертати увагу. 

6 Загалом, абстрактні картини набагато загальніші, ніж інші роботи. Їх потрібно розшифрувати! Тож замість того, щоб розводити руки і говорити - «Я не розумію цю жахливу картину!», Поставтеся до неї як до головоломки і подивіться, чи зможете ви зрозуміти, на що націлений художник.


Більше тисячи абстрактних картин на сайті Арт Онлйн Україна: https://art-on-line.com.ua/ru/7-abstrakciya

Комментарии

  1. Дякую за поради! Якнайменше треба знати історію мистецтва , особливо сучасний період. Будь яка картина має візуальні нашарування, які дають можливість "розшифрувати" послання художника (користуючись Р. Бартом). Це стосується форми: техніка, матеріали, змісту: форми, лінії, орієнтація. Головним для мене залишається емоція, це першоджерело абстракції .

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Дякую Вам за відгук! Я думаю саме так. Все залежить від рівня глядача.

      Удалить

Отправить комментарий