Як визначити вартість картини?


ІМ'Я ХУДОЖНИКА ВПЛИВАЄ НА ВАРТІСТЬ ЙОГО КАРТИН

В даний час працюють десятки різних творчих спілок. Однак є Спілка Художників України. Для вступу художнику знадобляться рекомендації, освіта, портфель робіт. Купуючи картину у одного з членів Спілки Художників України, або члена одного з регіональних підрозділів, Ви можете бути впевнені в тому, художник пройшов строгий відбір. Велика ймовірність, що з часом вартість цієї картини буде рости.

КІЛЬКІСТЬ ВИСТАВОК
Безперечно, це збільшує цінність живопису художника. Для того, щоб потрапити на виставку, картини художника повинні відповідати високим вимогам. Персональні виставки так само вважаються важливим фактором у визначенні ціни картини, але зараз багато картин продають через інтернет.

ХУДОЖЕСТВЕННОЕ ОСВІТА
Як правило, художник стає відомим у середині третього десятка років. У такому віці, говорити і обговорювати що-небудь у його освіті вже досить дивно.

ТЕМАТИКА КАРТИНИ
Якщо Ви хочете вигідно інвестувати в живопис, рекомендую Вам уважно вибирати сюжети. Унікальність сюжету, недомовленість, робить звичайний малюнок шедевром. На художніх вернісажах Ви можете купити дешево цілком акуратно зроблені фотореалістичні картини. Інша справа, що ця покупка абсолютно не може вважатися, як довгострокова інвестиція в живопис.

СУЧАСНИЙ КІЧ
Схематичне ню, аніме. Картина голою панянки з перебільшеними статевими ознаками безсумнівно розважить Ваших гостей, адже багато з них малювали щось подібне на партах у школі. Однак навряд чи ці тенденції будуть затребувані в майбутньому.

АБСТРАКЦІЯ
Якщо Вам сподобалася яка-небудь картина з абстракціонной живописом, обов'язково проконсультуйтеся з фахівцем.

УНІКАЛЬНІСТЬ СЮЖЕТУ
Фантазія, незвичність, дорогого коштує. Авторський живопис відрізняє від масового сегмента (художники називають масові картини "лубок", простий і масовий живопис) саме незвичність сюжету. Якщо автор пише копію зі своєї картини, то цінність першого примірника відразу падає в рази. Саме унікальні речі будуть надалі підніматися в ціні. Чи можна вважати добротний учнівський натюрморт унікальним? Що може відрізнити лісовий пейзаж з ринку від авторської роботи? Якщо Ви задали собі ці питання і змогли на них відповісти, то безперечно, картина, що знаходиться перед Вами, варта уваги.

КАРТИНА, КОПІЯ АБО ПОСТЕР
Постер - це фотографія картини, роздрукована на папері або полотні. Постери бувають друкарські (друкуються великим тиражем) Ціна від 20 до 50 долларов. Із недоліків згадаємо недовговічність паперу, схильність її до пожовтіння. Наприклад, у Німеччині радянські плакати в антикварних крамницях коштують по 250-500 євро, але особливо сподіватися, що ціна постера виросте - не варто. Буває, що художник продає постери, надруковані зі своїх картин лімітованим тиражем. Після друку, художник ставить на постер свій підпис, нумерує і покриває постер художнім лаком. Перевагою покупки оригінального постера можна вважати довговічність (друк на полотні і художній лак захистять Ваш постер надовго) і, крім того, якщо художник стане відомим, будь який розчерк його пера може коштувати мільйони. Проте собівартість високоякісного, одиничною друку значно вище. Наприклад, собівартість професійного друку на полотні може досягати 200 доларів за квадратний метр.

КОПІЇ КАРТИН
Кожна людина, що цікавиться живописом, повинна розуміти, що вартість копій не збільшуватиметься з часом, тому не варто розглядати купівлю копії картини як інвестицію в живопис. Постер та копія картини - це речі одного класу. Хоча, ціна, добре зробленої копії, може досягати декількох тисяч доларів.

ПЛОТТЕР ТА ФАРБА
По верху шару принтерних чорнил кладеться шар фарби для додання картині фактурності та імітації ручної роботи. Недосвідчений людина не зможе визначити різницю між подібним "творінням" та авторської картиною. Основний критерій: відсутність підпису автора і низька ціна. На ній велика кількість об'єктів, опрацьованих дрібних деталей. Подібної картиною пишався б будь-який художник, а Ви не змогли знайти на ній підпису? Зробити таку картину, витримати технологію і прописати деталі досить складно і трудомістко - як думаєте, став би художник продавати таку роботу дешево? Зверніть увагу на боковини картини: збоку Ви повинні побачити шари фарби або грунту. Ззаду підрамника обов'язково повинна бути розшифровка підпису (ім'я та прізвище), розміри картини, рік створення. Якщо сумніваєтеся - перепишіть ПІБ художника на папір і пошукайте в Інтернеті інформацію про художника. Сподіваюся, що Ви зупинили свій вибір на авторського живопису.

ДЕ КУПИТИ КАРТИНУ?

ХУДОЖНІ ІНТЕРНЕТ-ГАЛЕРЕЇ
Незважаючи на недоліки фотозображення в мережі, відчути і розгледіти справжнього художника достатньо легко. Цікаві сюжети, незвичайні колірні гами говорять самі за себе. Ваша душа підкаже Вам правильний вибір. Живопис, це той рівень світовідчуття, де неприйнятні базарно-ринкові відносини до побаченого. Це не купівля люстри і не «Мерседеса» з клімат контролем. Картина залишиться з вами назавжди. А все інше зміниться не раз. Живопис це інший світ, поки для багатьох не відкритий, тому що багатогранний, як будь-яка людина.

ПЕРСОНАЛЬНІ ХУДОЖНІ ВИСТАВКИ, АРТ-САЛОНИ
Традиційно вважається, що вартість картин художника тим вище, чим більше виставок провів художник. Персональні виставки котируються набагато вище, ніж просто участь. Виставки в престижних виставкових залах піднімають ціну картин в рази, так як художник оплачує оренду виставкового простору.

ДРУКОВАНІ КАТАЛОГИ ЖИВОПИСУ
Тираж цих ресурсів не великий, вони беруть гроші з зацікавлених у публікації художників.

ХУДОЖНІ ГАЛЕРЕЇ
Дорогий спосіб купити собі картину. Галереї витрачають величезні суми на оренду приміщень, зарплату співробітникам, рекламу. Ціна картини збільшується від 40% до 200%. Галереї співпрацюють з авторами робіт, тобто ви майже напевно застраховані від підробки. Успішність художника означає те, що робота, виставлена ​​у галереї, апріорі коштує своїх грошей, а вартість її буде збільшуватися і надалі.

АУКЦІОНИ ЖИВОПИСУ
Найдорожчий спосіб купити картину. Відомі аукціонні будинки заробили собі мільярди продаючи живопис. Проводять аукціони професіонали, які не дадуть Вам купити дешево гарну картину. Однак, існує і невеликий ризик підробки картини. Аукціонні будинки часто не несуть відповідальності за достовірність лотів. Для них основний критерій не справжність, а провенанс (походження картини).

ХУДОЖНІ РИНКИ ТА ВУЛИЧНІ ВЕРНІСАЖІ
Живопис виробляється, іноді, артільним способом. Цей спосіб дозволяє максимально здешевити вартість картини. В середньому за 50-200 доларів можна купити добротно зроблений пейзаж або простеньку фантазію. Але жодної художньої цінності куплена на набережній картина нести не може. Не можна уявити, що художник, який трудився над картиною 2-3 місяці, продасть її Вам за 100 доларів. Який артільний спосіб виробництва картин? Трафарети, обробляються тампоном на полотні. Набита рука на промальовування листя, морських хвиль. Один малює небо на 10-40 картинах, інший - берези і т.д. Сушиться, вантажиться і розвозиться на художні ринкі.

Сподіваємося, ми допомогли Вам, в деякій мірі, визначитися в світі живопису.
У середньому, успішний художник, продає 1 полотно на місяць. Якщо відкинути витрати на маркетинг, самопросування, рекламу (якщо прибрати ці витрати, то можна залишитися невідомим), то мінімальна ціна картини повинна становити вартість життя сім'ї з двох-трьох чоловік протягом місяця. Вам це дорого? А чи не здається утопічним бажання купити предмет розкоші, сімейну цінність за кілька десятків доларів? Але ж багато художників продають свої картини і дешевше? Чи впевнені Ви, що хочете купити річ, яка зроблена наспіх?
Кожна авторська картина унікальна і давати загальні поради дуже складно.
Інвестиції в живопис можуть принести Вам тисячі відсотків прибутку. Однак, вони несуть в собі певний ризик втрати частини вкладених грошей. Не варто забувати і про гарантоване антикварне подорожчання живописних полотен. Згадайте скільки зараз коштують картини французьких художників, що творили 100-150 років тому!
Картини несуть в собі потужну енергетику, підкреслять Вашу індивідуальність, будуть свідченням Вашого фінансового успіху.

Комментарии

  1. Доброго дня. Підкажіть будь ласка, як можливо дізнатися автора картини. У моєї бабусі є картина ,як вона каже її привіз німецький офіцер у роки окупації, приїхав він з Франції, під час відступу залишив її .

    ОтветитьУдалить

Отправить комментарий