Найвідоміші фальсифікатори живопису

Ельмір де Хорі
Цей угорський художник є одним з найбільш успішних майстрів арт-фальсифікації в історії. Після закінчення Другої Світової війни і до кінця 1960-х років де Хорі зумів реалізувати тисячі підроблених картин, видаючи їх за оригінальні твори Пабло Пікассо, Поля Гогена, Анрі Матісса, Амедео Модільяні і П'єра Ренуара. Іноді де Хорі підробляв не тільки картини, а й каталоги, ілюструючи їх фотографіями своїх фальшивок.
Тим не менш, через двадцять років після початку кар'єри де Хорі був змушений припинити виготовлення підробок. Шахрайська суть його діяльності була розкрита за участю американського нафтового магната Алгура Медоуза, який подав судовий позов проти де Хорі і його представника Фернана Легро. В результаті де Хорі переключився на створення власних картин, які стали досить затребуваними після його смерті в 1976 році.
Цікаво, що деякі нібито самостійні роботи де Хорі, що продавалися на аукціонах за солідні гроші, також викликали у експертів підозри в своєму походженні.







Том Кітінг
Англійський художник-самоучка і реставратор Томас Патрік Кітінг роками збував арт-дилерам і багатим колекціонерам чудові копії Пітера Брейгеля, Жана-Батіста Шардена, Томаса Гейнсборо, Пітера Рубенса та інших найвідоміших майстрів пензля. За час своєї роботи Кітінг виготовив понад дві тисячі підробок, що поширилися по безлічі галерей і музеїв.
Кітінг був прихильником соціалізму, тому вважав систему сучасного мистецтва «гнилою та хибною». Протестуючи проти американської авангардної моди, жадібних торговців і продажних критиків, Кітінг навмисно допускав дрібні недоробки і анахронізми, а також обов'язково робив напис «fake» перш, ніж наносити фарбу на полотно.
В кінці 1970-х Кітінг дав інтерв'ю журналу "The Times", розкривши всю правду про своє ремесло. Тюремний термін вдалося уникнути лише за станом здоров'я і щиросердого визнання художника. Згодом Том Кітінг написав книгу і навіть брав участь в зйомках телепрограм про мистецтво.



Пей-Шен Цянь
Китайський художник Пей-Шен Цянь починав свою кар'єру на батьківщині з портретів сонцелікого Мао Цзедуна. Після імміграції в США на початку 1980-х років Цянь в переважно торгував своєю творчістю на вулицях Мангеттена. Однак через кілька років Пей-Шен познайомився з підприємливими торговцями живописом, що змінило його життя назавжди...
Два ушлих іспанця, Хосе Карлос Бергантінос Діас та Ісус Енжел, переконали свого китайського товариша зайнятися створенням «раніше невідомих» картин абстракціоніста і автора найдорожчої картини в історії Джексона Поллока, а так само робіт Марка Ротко і Барнетта Ньюмана. Застосовуючи різні методи штучного старіння, Цянь спритно виготовив декілька десятків підроблених полотен культових американських художників, які були успішно продані іспанськими арт-дилерами.
Через багато років обман був розкритий Федеральним Бюро Розслідувань. За відомостями компетентних джерел, Цянь і його спільники, користуючись послугами підставних фірм, заробили на копіях картин близько вісімдесяти мільйонів доларів.
Найцікавіше, що головної дієвої особи цієї афери все ж вдалося уникнути покарання!
У той час як Діас і Енжел готувалися до тюремних термінів, Цянь разом з тридцятьма мільйонами доларів благополучно розчинився на просторах рідного Китаю, звідки, як відомо, своїх громадян в лапи чужого правосуддя не віддають.
На цей час Пей-Шен Цяню далеко за 70, і він продовжує займатися улюбленою справою.


Комментарии