Перетяжка картини на полотні

Натяжка готового ґрунтованого полотна і перетяжка картини дещо відрізняється від натяжки негрунтованого полотна.
Існує два способи натяжки готового полотна:

Перший спосіб
Готова картина або грунтоване полотно накладається на підрамник в горизонтальному положенні, вирівнюється і закріплюється по кутах тимчасовими цвяхами. У середині однієї з планок забивається в борт 2-3 цвяха, потім з протилежного боку полотно натягується щипцями і забивається також кілька цвяхів .. Те ж проробляється по двом іншим сторонам. Потім послідовно натягуючи полотно щипцями і додаючи по 2-3 цвяха, потрібно просувати їх до кутів. В останню чергу тимчасові цвяхи замінюються постійними.

Другий спосіб
Картину кладуть на підрамник, вирівнюють і закріплюють по кутах цвяхами. Посередині з усіх боків роблять натяжку і закріплюють 2-3 цвяхами з кожного боку. Потім слід вийняти цвяхи на одному з кутів, натягнути полотно по довжині підрамника і закріпити двома цвяхами. Таку ж розтяжку повторюють з протилежного боку. Потім роблять розтяжку за іншою довжині подрамніка.После цього слід почати натяжку з розтягнутих сторін вправо і вліво, забиваючи по 2 цвяха. На наступному етапі слід знову перебити кутові цвяхи на поздовжню сторону, а також зробити натяжку полотна. Такий спосіб натяжки виключає можливість деформування полотна, яке особливо може бути виражено по краях та кутах картини.

Натягуючи полотно, потрібно мати на увазі, що натяжка повинна робитися заа найменьшого струсу полотна, так як кожен зайвий струс негативно позначається надалі на збереженні картини. Тому цвях потрібно намагатися забити двома-трьома ударами.

При натяжки картин великого розміру і полотен що транспортуються на валу добре під цвях підкладати кружечок картону, щоб не порвати полотно при витяганні цвяхів під час численних перетяжок.


Комментарии